Jitsi

Video-vergaderen via Jitsi

Jitsi (https://www.jitsi.org) is een opensource initiatief die iedereen kan en mag gebruiken. Om Jitsi te kunnen gebruiken kan je gebruik maken van een dienst in Amerika bij 8×8 (https://meet.jit.si) of je kunt de software op een eigen (server) systeem downloaden en installeren. Dit laatste is voor velen een brug te ver. Daarom zijn verschillende Nederlandse of Europese initiatieven die een Jitsi server gratis ter beschikbaar stellen voor iedereen die een vergadering wil plannen. Een overzicht van Jitsi hosting oplossingen (juni 2020) met servers in de europese unie (privacy wise!);

https://meetme.bit.nl/

https://vc4all.nl/ (portaal functie)

https://jitsi.nluug.nl/

https://meet.greenmini.host/

https://calls.disroot.org/

https://videobelpilot.surf.nl/

https://jitsi.hivos.org/

https://meet.waag.org/

https://nl-ams-1.jitsi.rocks/

https://meet.speakup.nl/

https://jitsi.r3blog.nl/

Gebruik van Jitsi

Het gebruik is vrij eenvoudig ga naar de betreffende server, geef je vergadering een naam en nodig andere uit. Ook kunt je een wachtwoord hangen aan een vergadering zodat andere alleen maar toegang hebben via het wachtwoord.

Hoe te gebruiken

Officeel ondersteund Jitsi alleen een Chrome browser op een computer (WebRTC compatibel). In de praktijk hebben wij goede ervaring met Firefox maar dit is wel van je computer afhankelijk. Maar er is ook een ‘Jitsi Meet’ app voor Android of Apple telefoon of tablet. Als je deze app installeert zorg dan wel eerst voor bij de instellingen dat je de juiste server instelt. Standaard staat deze op https://mee.jit.si (Amerikaans). In alle gevallen zal je computer, telefoon of tablet wel eerst toestemming vragen om de microfoon en camera te mogen delen met de applicatie.

Conclusie

Je kunt Jitsi dus gebruiken op elke telefoon of tablet door de Jitsi meet app te installeren vanuit de play store (android) of apple store. Op een PC werkt het zeker met de Chrome of Chromium en vaak ook met de Firefox browser.

Succes!